Да разгледаме наоколо...

Рударци в древността...

Следите на село Рударци ни отвеждат чак в тракийско време. В онзи период селото се намира по течението на река „Рударщица“ и именно там са налични следи от добиването на желязна руда. По време на първата българска държава основен поминък на населението на селото е добиването на желязо – много ценна и необходима суровина за онази епоха. Интересен факт е, че тогавашната държава насърчава този добив като освобождава мъжете в селото от военна служба и плащане на данъци.

По-късно, след установяването на османската власт, се прави опит за събиране на данъци. Това поражда недоволство в населението и сериозен отпор – турският бирник е убит и погребан в местността „Орлов камък“. Това място се намира на тогавашния път, свързващ Рударци и околните села със София. По-късно местността е наречена „Турския гроб“. Османската власт отговаря жестоко на удара, като изпраща потеря и опожарява селото. Хората бягат, за да се спасят. Част от тях се заселват в съседно село и образуват махала Рударска. Другата част от населението се скрива в манастира в село Кладница, но за съжаление по-късно биват открити и убити.

След освобождението от турско робство, населението постепенно се завръща по собствените си имоти. Основен поминък за мъжете става каменоделството, както и земеделието и скотовъдството. Махала Рударска се разраства и обособява като село Рударци през 1962 г.

Рударци днес...

Днес село Рударци е курортно селище с много достойнства. Намиращо се на югозападния склон на природен парк Витоша, щедро огряно от слънце, то е известно с красивата си природа,  чистия въздух и лечебна минерална вода. Температурата на лековитата вода е 28 С. Тя има благоприятно действие при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания, високо кръвно налягане, алергии, както и при хронични белодробни проблеми. Водата е кисела и помага срещу образуването на фосфатни камъни в бъбреците. Използва се и за лечение на костни заболявания.

Селото предлага редица възможности за спортуване – има футболно, волейболно и баскетболно игрище, както и тенис кортове. Плувен комплекс „Рударци“ разполага с плаж с три плувни басейна с минерална вода. Наблизо е и един от символите на селото – езеро „Рударци“, което предлага отлични възможности за риболов.

Интересни неща наоколо...

Любителите на туризма могат да посетят хижа Селимица, намираща се на 1300 м. надморска височина. Красива горска екопътека, наречена „Пътека на здравето“, свързва хижата със село Кладница. Тя е с приятен и лек маршрут, дълъг около километър и половина, който е подходящ както за възрастни, така и за деца.

Струва си да се посети и близкия манастир Св. Никола, построен през XIII век. Той е част от няколкото български манастири около София през Средновековието, наречени Софийска Мала Света гора. Манастирът бива разрушен през турското робство, но за щастие през 1841 година е построен отново (възстановява го дядо Спас от село Мърчарево). След 1944 година мястото запада, но през 2000 г. се възражда отново. Понастоящем Св. Никола е постоянно действащ мъжки манастир. Манастирският комплекс се състои от църква, жилищни и стопански сгради.

В югозападната част на планина Витоша, до село Боснек, се намира и пещера Духлата – най-дългата пещера в България – цели 18 километра. Известна е още и като „Боснешката пещера“. Духлата не е просто пещера, а сложна пещерна система на шест пещерни нива. Изпълнена е с много, невероятно красиви зали с варовикови образувания, както и езера, изпълнени с вторични карстови образования и свързани с тесни проходи помежду си. Цели седем подземни реки лъкатушат в пещерата и събирайки водите си излизат в карстовия извор „Горната чешма“. Пещерата е дом на 22 вида животни, от които 6 вида прилепи. Тъй като пещерата е подобна на лабиринт, не е желателно да се посещава самостоятелно от неподготвени туристи. Достъпът до нея е възможен само с опитен водач.

Интересно е да се посети средновековната Пернишка крепост Кракра, разположена в югозападната част на Перник. Останките на крепостта образуват многоъгълна форма. Запазени са както основни жилищни сгради, така и три християнски църкви. Едната от тях представлява двуетажна църква-гробница – една от най-ранните в християнския свят. Много голямо впечатление правят и катапултите и стенобойните оръдия, разположени покрай една от крепостните стени. Панорамните платформи, които са монтирани върху крепостните стени дават възможност за поглед от високо на целия град и околностите. В крепостта има изградена сцена, на която се изнасят концерти и театрални постановки.

В близкият град Перник се намира единственият на Балканския полуостров подземен минен музей. Той е създаден през 1986 година и е разположен в галериите на първия български рудник, които са с дължина повече от 600 метра. Развитието на минното дело в България може да се проследи чрез автентични експонати, както и чрез мултимедийни презентации, представяни от музея.

 

Забележителностите в околностите на село Рударци са много повече от изброените. Районът изненадва всеки с по нещо и щедро обогатява гостите си с палитра от впечатления.